Cinema Obert

Blog del projecte d’innovació audiovisual de la UOC sobre cinema remesclable

Sobre Cinema Obert

Cinema Obert recull la idea encetada pels pioners en cinema open source, Stray Cinema, a l’hora de proposar als usuaris un ‘joc’: a partir d’un material audiovisual en brut, es demana que siguin els usuaris qui generin les seves pròpies peces audiovisuals, amb un màxim de dos minuts de durada, adaptant i manipulant el material de base de forma totalment lliure i incorporant fins i tot una part de material propi.

UNA BREU HISTÒRIA DEL PROJECTE.

Durant l’any 2007 un equip de professors composat per Dani Aranda, Judith Clares, Jordi Sánchez Navarro, Gemma San Cornelio i Toni Roig Telo vam començar a donar voltes sobre com adaptar aquesta filosofia al nostre àmbit acadèmic. En aquest procés de reflexió vam voler incorporar amb innovadors en l’àmbit audiovisual com Benet Roman i Alicia Reginato (La Chula Productions), amb la idea de crear una plataforma amb contingut produït per La Chula, idea que vam haver d’abandonar per l’elevat cost -en termes universitaris- que suposava un projecte tant ambiciós que hauria pogut donar peu fins i tot a un llargmetratge ‘obert’. Be, tot arribarà!!

A finals de 2007, després de mantenir diversos contactes amb els mateixos responsables d’Stray Cinema (Michell Hughes i Dan Agnihotri-Clark) vam poder convidar a Dan Agnihotri-Clark a Barcelona per tal de rebre assessorament. En aquell moment encara confiàvem que Cinema Obert fós un dels primers projectes vinculats a la plataforma UOC Cultura que es trobava en ple desenvolupament però que, desgraciadament, no va acabar de veure la llum. A principis de 2008 estàvem pràcticament decidits a abandonar la idea.

Just a temps, el febrer de 2008, vam ser reconeguts com a projecte d’innovació UOC per part del Vicerrectorat d’Innovació. Després de sopesar diferents possibilitats, vam decidir començar a poc a poc. Així, el juny de 2008 vam fer una primera crida a estudiants de Comunicació audiovisual per tal que ens féssin arribar material per a Cinema Obert.

El setembre de 2008 vam rebre dos propostes, Introspecció  (Francesc Morera) i Egg/Chicken (Raúl Broceño i Roger Caubet). Els dos treballs van ser enviats a Stray Cinema per tal de ser considerats per a la propera edició. Totes dues propostes van ser molt ben rebudes per part de l’equip d’Stray Cinema. I concretament Egg/Chicken ha estat seleccionat com a material de base per a Stray Cinema 2009,  un èxit que ha superat les nostres expectatives. Per la seva part, Introspecció s’ha convertit a més en un excel.lent treball de final de carrera per al seu autor.

A través d’aquest blog posem al vostre abast aquests dos treballs per tal que els conegueu i controbuïu a mantenir viu Cinema Obert. Perquè la creació dels materials és només el punt de partida. Ara us toca a vosaltres!!!